Obecny czas: Wto Lip 23, 2019 8:41 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Regulamin forum


1. Na tym forum odpowiadać na pytania mogą jedynie osoby będące moderatorami tego działu.
2. Każda odpowiedź osoby nieuprawnionej grozi czasowym banem lub odcięciem od tego działu w przypadkach recydywy. Komentarze i uwagi nie na temat będą traktowane analogicznie.
3. Wszystkie karty zawarte w pytaniach powinny zostać otagowane znacznikiem [mtg]Nazwa_karty[/mtg].
4. Tytuły tematów powinny być czytelne i wskazywać na przedmiot problemu. Jeżeli masz pytanie o kartę Thrun, the Last Troll to zatytułowanie go "Thrun" jest OK, "Hexproof" też, ale "Pytanko" już NIE jest OK.
5. Dodatkowe pytania zadane w tym samym temacie muszą nawiązywać to oryginalnego tematu. Do odrębnych zagadnień należy zakładać nowe tematy.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Śro Lip 03, 2019 11:03 pm 
Apprentice

Dołączenie: Śro Paź 25, 2017 12:25 pm
Posty: 10
Mam pytanie o karty, które powodują, że stwór się nieodtapowuje, np czy . Jak rozumiem to jest delayed trigger i właścicielem w obu przypadkach jest ten, kto kontrolował Triton Tactics czy Dungeon Geists. I teraz pytanie - co jeśli przeciwnik jednak odtapuje te stwory i spróbuje dalej grać? Czy jeśli tego nie zauważę, zapomnę, to trigger jest missnięty i przechodzimy nad nim do porządku dziennego? Czy przeciwnikowi coś grozi, jeśli za każdym razem będzie ignorował, że kreatura nie może być odtapowywana?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 5:48 am 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 06, 2012 10:59 am
Posty: 1907
Miejscowość: Świdnik/Lublin
To nie jest delayed trigger - jeśli nie zapomniałeś wyznaczyć celu, to stwór po prostu się nie odtapuje.

Jeśli gracz mimo tego odtapuje stwora, to na Competitive sędzia po prostu stapuje go ponownie i da Warning (na Regular to samo tylko bez Warninga). Oczywiście jeśli gracz robi to z premedytacją karą jest dyskwalifikacja (na obu poziomach).

_________________
Spoiler:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 6:36 am 
Apprentice

Dołączenie: Śro Paź 25, 2017 12:25 pm
Posty: 10
szeszej napisał(a):
To nie jest delayed trigger - jeśli nie zapomniałeś wyznaczyć celu, to stwór po prostu się nie odtapuje.

Jeśli gracz mimo tego odtapuje stwora, to na Competitive sędzia po prostu stapuje go ponownie i da Warning (na Regular to samo tylko bez Warninga). Oczywiście jeśli gracz robi to z premedytacją karą jest dyskwalifikacja (na obu poziomach).

Okay, a w takiej sytuacji: https://www.youtube.com/watch?v=XB_gV0P ... e&t=31m00s (cała akcja od zalinkowanego momentu przez 2 min). Jak rozumiem problemem nie było to, że LSV kritę odtapował, tylko że Wijaya nie powiedział, że tapuje kritę (która już była zatapowana)?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 7:04 am 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 06, 2012 10:59 am
Posty: 1907
Miejscowość: Świdnik/Lublin
Ciężko powiedzieć, co się tam dokładnie zadziało, bo komentatorzy zagłuszają graczy, ale przepraszam - rzeczywiście działa troszkę inaczej i moja odpowiedź wyżej tyczyła się . Tactics tworzy delayed trigger, o którym jak najbardziej można zapomnieć. W tym konkretnym przypadku nie chodzi o samo stapowanie stapowanych stworów (o czym Wijaya z tego co słyszę nie powiedział, ale nie ma to większego znaczenia, bo nie zmienia to widocznego stanu gry), ale Wijaya powinien powstrzymać LSV przed odtapowaniem ich. Nie zrobił tego, a LSV (pytając czy może dobrać) dał mu na to wystarczająco dużo czasu, więc trigger uznajemy za zapomniany.

_________________
Spoiler:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 7:39 am 
Apprentice

Dołączenie: Śro Paź 25, 2017 12:25 pm
Posty: 10
Czy dobrze rozumiem: pozwalając na dobranie karty po odtapowaniu stwora Wijaya pokazał, że zapomniał o triggerze tapującym? Czy gdyby zaanonsował w end of combat, że tapuje tego stwora, to czy LSV znów mógłbym na niego zastawić taką pułapkę?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 10:56 am 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 06, 2012 10:59 am
Posty: 1907
Miejscowość: Świdnik/Lublin
No żadna to pułapka - po prostu o triggerach można zapomnieć :) Generalnie tak - jeśli powiedziałby w end of combat, że tapuje te stworki i się nie odtapują, to trigger byłby "pamiętany" i w tym momencie odtapowanie tych stworów byłoby złamaniem zasad, a nie zapomnieniem triggera.

_________________
Spoiler:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Dungeon Geists, Triton Tactics itp.
PostWysłany: Czw Lip 04, 2019 11:29 am 
Apprentice

Dołączenie: Śro Paź 25, 2017 12:25 pm
Posty: 10
Dzięki za wyjaśnienie ;) Teraz już wszystko ułożyło mi się w spójną całość.


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group